Pražské recepty

Velikonoční mazanec

13. 3. 2016 Malešický mazanec 002

Velikonoce jsou v podstatě za dveřmi, a tak nám udělal velkou radost další čtenářský příspěvek do naší rubriky Pražské recepty. Čtenářka z Malešic se s vámi podělí o recept na oblíbený mazanec (jinde též i bochánek).

Vzhledem k tomu, že není v našich silách převádět hrsti a hrstičky na správnou váhu, tak recept prezentuje prakticky tak, jak k nám přišel. Byli jsme nicméně z mnoha stran ubezpečeni, že dámy dobře vědí, co tím autorka myslí.

Ingredience:
– 1 kg polohrubé mouky
– 1 vejce
– 6 hrstí cukru
– 1 kostka droždí
-1 prášek do pečiva
– 1 celé máslo
– malá hrstička soli
– vanilkový cukr
– citronová kůra
– muškátový oříšek – nastrouhat pro vůni
– rozinky
– mandle (do mazance i na posypání)
– 4 dl mléka

Malešický mazanec 001Příprava:
Do menšího rendlíku dáme rozpustit máslo a do jiné nádobky vložíme droždí, vrchovatou lžíci mouky a cukru a zalijeme troškou mléka a umícháme hladkou kašičku, kterou necháme tzv. vzejít. Mouku nasypeme do větší mísy, přidáme prášek do pečiva, sůl, cukr a pečlivě promícháme, pak přidáme rozpuštěné máslo a vše ostatní (rozinky, mandle) a vypracujeme vláčné těsto. To necháme na teplém místě vykynout – asi 2 až 3 hodiny. Při zadělávání je moc důležité mít vše neustále v teple!
Pak z vykynutého těsta vytvoříme 2 bochánky – mazance, které necháme ještě asi 1 hodinu dokynout, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a na vrcholu lehce nakrojíme do kříže. Mazance na pečícím papíře a plechu dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů. Hned po vložení ztlumíme na 170 – 180 stupňů a zvolna pečeme asi hodinu. Poté zkusíme špejlí, zda těsto již nelepí a případně ještě chvilku dopékáme.