Pražské recepty

Vepřová krkovice na houbách s karlovarským knedlíkem

15. 5. 2016 Vepřová krkovice na houbách s karlovarským knedlíkem

Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.

Mottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské. Ale dost již bylo úvodu a nechme se tedy inspirovat receptem Hany Trnkové.

Karlovarský knedlík jemný

Karlovarský knedlík jemný

Ingredience:
– 4 plátky krkovice po 150 gramech
– 3 lžíce plnotučné hořčice
– 2 cibule
– 2 lžíce sádla
– sůl, pepř, nové koření, bobkový list, mletá sladká paprika, drcený kmín
– hladká mouka
– sklenka hub v kyselém nálevu
– 2 šišky karlovarský knedlík LÁZNIČKA
(uvedená množství jsou pro čtyři osoby)

knedlíky láznička logoPříprava:
Plátky naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, posypeme hladkou moukou a každý kus rychle zprudka opečeme. Vyjmeme maso, do výpeku vložíme pokrájenou cibuli, zarestujeme do tmava, vrátíme maso, přidáme koření, podlijeme a dusíme do měkka. Když je maso měkké, přidáme lžíci hořčice a nakládané houby.
Omáčka ze šťávy, kterou pustilo maso při restování, se zahustí moukou. Provaříme pět minut a podáváme s karlovarským knedlíkem LÁZNIČKA připraveným v páře dle návodu.

Více o firmě Knedlíky Láznička najdete na webovém odkazu ZDE či na facebooku ZDE .