Pražské recepty

Vepřová roláda od ztracených námořníků z Nového světa

9. 1. 2016 Vepřová roláda od ztracených námořníků z Nového světa

Ingredience:
– 4 tenké řezy z vepřové panenky
– 4 plátky slaniny
– 12 listů bazalky
– 100 g loupaných pistáciových oříšků
– malý svazek petrželky
– 8 sušených rajčat
– 1 stroužek česneku
– 100 g černých oliv v oleji
– 100 g sýru feta (lze nahradit měkkým ovčím nebo kozím sýrem)
– 3 lžíce strouhanky
– šťáva z jednoho citronu
– 4 polévkové lžíce panenského olivového oleje
– sůl a pepř
(uvedená množství jsou na 4 porce)
Příprava:
Náplň:
Opečte nadrcené pistáciové oříšky v malé suché pánvi na mírném ohni po dobu několika minut a nechte vychladnout. V mixéru pak z oříšků, bazalky, petrželky, oliv, sušených rajčat, stroužku česneku, citronové šťávy a olivového oleje připravte pastu. Vzniklou směs spojte se sýrem prohnětejte, dochuťte solí a pepřem, přidejte strouhanku a znovu prohnětejte.
Maso:
Plátky vepřového zredukujte (třeba mezi fólií) na 3 až 4 milimetry tloušťky. Lehce z obou stran posolte a popepřete. Pak po jedné straně každý plátek silně pomažte náplní a opatrně srolujte. Vzniklý váleček obalte slaninou, okraje přehněte dovnitř a celé zajistěte párátky.
Pečeme v troubě, nejlépe na zapékací skleněné misce, při cca 200 stupních Celsia po dobu 30 až 35 minut. Pokud chcete, aby byla slaninou navíc křupavá, na posledních pár minut zapněte nad roládou gril.
Pokud si chcete užít exotiky po okraj, tak se roláda servíruje s celozrnným kuskusem a pečenými rajčaty plněnými špenátem. No, a nezapomeňte, než se pustíte do bašty, vyndat párátka.