Pražské recepty

Víkendová Štvanice bude ve znamení festivalu RawFest

3. 6. 2016 Lifefood_Raw banánová palačinka s lahodným krémem, sypaná kousky čerstvých jahod

RawFest 2016, třetí ročník festivalu rawfood, zdravého životního stylu, sportu a inspirace, klepe na dveře. Během víkendu 4. – 5. června 2016 se pražský ostrov Štvanice promění v ráj nejvyšší raw gastronomie, kulinářských přednášek, atraktivních workshopů a netradičních sportovních aktivit. Na své si přijde úplně každý.

Dorazí raw hvězda Velké Británie – šéfkuchař Russell James. Vzácným hostem bude topmodelka a milovnice živého jídla Helena Houdová, která si jako překvapení připravila tajemný vodní rituál. A právě voda patří k jedné z mnoha novinek letošního RawFestu. Návštěvníci si mohou po celé dva dny vychutnávat zdarma kvalitní alkalickou vodu.

Bezmála 40 vystavovatelů s nabídkou rawfood i dalších novinek z oblasti zdravého životního stylu, 19 bloků přednášek a dvoudenní maraton kulinářských show – taková bude nevětší oslava živého jídla v Evropě RawFest 2016.

Russell James_Falafel Hummus Wrap„Zatímco v loňském roce se festivalové menu inspirovalo hlavně v mexické a asijské kuchyni, letos se zaměřuje na středomořské a blízkovýchodní tóny. Mezi největší letošní lákadla patří raw pizza, spaghetti Bolognese, banánové palačinky a nakládaný sýr Sejraw. Pro velký zájem nebude v nabídce chybět ani speciálně upravená raw veganská klobáska,“ popisuje za pořadatele RawFestu Tereza Havrlandová, zakladatelka a majitelka společnosti Lifefood. Milovníky vytříbených pokrmů určitě potěší i speciality z Jídla lásky Evy Kavkové, která pro RawFest připravila tři druhy slaného tapas, barbecue burgery, zahradní závitky a také řadu sladkostí ve fitness kolekci, které nejen že chuťově potěší, ale také pomohou udržet tělo ve formě.

Fenomén rawfood aneb Čerstvé a bez chemie

Rawfood – živé jídlo ze zeleniny, ovoce, ořechů a semen, které se připravuje za nízkých teplot do 42 stupňů Celsia – si v posledních letech získává stále více příznivců. Díky tomu, že raw pokrmy neprocházejí tepelnou ani chemickou úpravou, zůstává v nich uchováno vysoké množství minerálů, vitamínů a jiných zdraví prospěšných látek. Prvním a největším výrobcem českých raw potravin je pořadatel RawFestu, společnost Lifefood. Ta se za deset let existence vypracovala na světovou špičku a dnes se může pochlubit nejširší nabídkou raw dobrot na trhu.

Nejlepší britský raw šéfkuchař Russell James hvězdou třetího ročníku RawFestu

Nejlepší britský raw šéfkuchař Russell James hvězdou třetího ročníku RawFestu

Vše o zdravém životním stylu

„Letošní novinkou jsou také nově koncipované přednášky, které poběží ve formě TEDs – budou kratší, ale o to živější, zajímavější a obsáhnou ještě více témat,“ říká Tereza Havrlandová a dodává: „Mezi přednášejícími vystoupí například oblíbená slovenská bloggerka Nikoleta Kováčová z Raw Mother and Daughter, která se zaměří na časté chyby v raw stravování. Margit Slimáková přiblíží základní pravidla zdravé stravy. S Cecílií Jílkovou se podíváme na to, jak naučit děti jíst zdravě. A rodinné téma rozebere Katka Králová z Nevýchovy.“

RawFest je rovněž ekologickým projektem. Představí se tu obecně prospěšná společnost Kokoza, která pořadateli festivalu poskytla unikátní zařízení na zpracování bioodpadu, jediné svého druhu v České republice. Přístroj Rocket přemění veškerý bioodpad z festivalu na vysoce kvalitní organické hnojivo.

Lekce vaření pod vedením raw hvězd

Kuchařské show se ponesou v duchu nových přístupů k živé stravě. Inspirací budou raw kuchaři nejen z Čech, ale i z celé Evropy. Aktuální trendy v oblasti živé gastronomie předvede nejlepší britský raw šéfkuchař Russell James. Jeho specialitou jsou odlehčené raw chleby, které oslní jako delikatesní večere, ale výborně se hodí i jako lehká svačinka během dne.

Vše o přípravě a benefitech nápojů z divokých trav přiblíží Piter Caizer z Německa, o dobrodružstvích z cest promluví novodobí nomádi, stravující se podle principů raw, dvojice La France Crue. Petr Vyoral objasní tajemství šťávy, mixování a sušení potravin a Wlasta Hlinková se zaměří na plané rostliny v raw jídelníčku.

Helena Houdová

Helena Houdová

Sobotním večerem provede topmodelka Helena Houdová

Jako hvězda sobotního večera zazáří topmodelka a dlouholetá příznivkyně živého jídla Helena Houdová. Ta se s přítomnými podělí o svou cestu ke spokojenému životu, zdravému stravování a lásce k rawfood. Zvolí si pro to vskutku netradiční způsob – šamanský rituál s vodou.

Sportem ke zdraví – dárkem k radosti

Návštěvníky jistě zaujmou i nové formy sportovních a relaxačních aktivit. Kromě celodenních lekcí jógy, taiji, qi gong a dynamických sportů lze vyzkoušet například osvobozující glasswalking (chůzi po skle). Nechybí ani program pro nejmenší ve výtvarných, hudebních dílnách a na boulderové stěně.

Všichni účastníci festivalu letos také k zakoupené vstupence získají poukaz ve výši 1000 Kč, který mohou uplatnit u partnera festivalu, vystavovatele Atranet.cz. K tomu dostanou ještě slosovatelný leták, na který mohou přímo na místě vyhrát mixér, sušičku nebo odšťavňovač.

Vstupenky na RawFest jsou k dostání v předprodeji v síti GoOut nebo po oba dny na místě konání akce.