
Zabíjačkový guláš s houskovým škvarkovým knedlíkem
11. 2. 2017
Nekonečný knedlíkový seriál pokračuje. „Česká klasika s knedlíky Láznička“ nám doporučila recept na další sezonní dobrotu. Za dveřmi je období masopustů, a tak by neměl být problém obstarat si kvalitní i čerstvé suroviny pro guláš i na knedlíky. Otázku guláše necháme dnes cele na vás a budeme se věnovat jen knedlíkům. Takže s chutí do toho…
Ingredience:
– Hrubá mouka
– pečivo
– mléko
– vejce
– droždí
– škvarky
– sůl
– cukr
Příprava:
Část škvarků rozdrtíme, část ponecháme vcelku.
Do mísy dáme vlažné mléko, přisypáváme směs hrubé mouky a drcených škvarků, rozdrobíme droždí, přidáme vejce, celé škvarky, sůl a špetku cukru. Zamícháme těsto a propracujeme. Do připraveného těsta přidáme pečivo nakrájené na kostky.
Z těsta vytvarujeme šišky přiměřené velikosti, necháme vykynout a vaříme 20 až 25 minut v osolené vodě. Přesná doba varu závisí na velikosti šišek. Otestovat dostatečné uvaření je možné špejlí, kterou do knedlíku zapíchneme. Knedlík nesmí lepit.
Doporučujeme jako přílohu k zabijačkovému guláši, ale možností použití je samozřejmě více.
A proč stále „jedeme“ v knedlících“?
Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.
Mottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské.