Pražské recepty

Žemlový knedlík s jarními kopřivami

17. 5. 2016 Žemlový knedlík s jarními kopřivami

Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.

Mottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské. Ale dost již bylo úvodu a nechme se tedy inspirovat dalším zajímavým receptem:

Ingredience:
– pečivo (buď vlastní – vyladěné do knedlíků), pro domácí vaření je možné použít i nakrájené rohlíky
– hrubá mouka
– listy mladých kopřiv
– slanina
– mléko
– vejce
– sůl, pepř, muškátový oříšek

knedlíky láznička logoPříprava:
Listy kopřiv nasekáme napříč. Pečivo nakrájíme na kostičky, namočíme do mléka, přidáme žloutky a nasekané kopřivy, trochu nadrobno nakrájené slaniny, mouku, sůl, pepř, muškátový oříšek. Směs dobře promícháme a necháme několik minut odležet. Přidáme sníh našlehaný z bílků. Z takto získaného těsta vytvarujeme kulaté knedlíky velikosti cca tenisového míčku.
Vaříme v páře cca 25 minut nebo v mírně vroucí vodě cca 20 minut.
Podáváme s pečení z krůty nebo z králíka.

 

Více o firmě Knedlíky Láznička najdete na webovém odkazu ZDE či na facebooku ZDE .